Nekaj o Ajdovščini

VIPAVSKA DOLINA

Slikovito dolino, ki je dobila ime po reki Vipavi, na severu obkrožajo planote Trnovski gozd, Hrušica in Nanos, na jugu pa Vipavski griči, ki se stapljajo s Krasom.

Vipavska dolina je najbolj sončna dežela v Sloveniji, s soncem je v povprečju obsijana kar 2100 ur na leto. V dolini so poletja vroča, zime so mile, pomlad je zgodnja, sončnih dni pa je nadpovprečno veliko. Značilnost Vipavske doline je burja, močan veter, ki v sunkih občasno preseže hitrost 200 kilometrov na uro.
Ena od največjih dragocenosti v Vipavski dolini je trta in bogastvo njenih vinskih sort. Tu uspevajo številne znane sorte, kot so merlot, sauvignon, rebula, cabernetsauvignon in malvazija. Prava posebnost pa so stare domače sorte. Najbolj cenjenista avtohtoni sorti zelèn inpinela,našli pa boste tudi klarnico, poljšakico, pergolin, glero in vitovsko grganjo.
Trtam ob bok se v dolini in vrh Vipavskih grič­ev postavljajo sadovnjaki. Češnje, breskve in marelice spomladi obarvajo dolino s svojimi nežnimi cvetovi, v poznem jesenskem soncu pred mnogimi hišami na Vipavskem žarijo drevesa kakijev s svojimi znač­ilnimi oranžnimi plodovi.

AJDOVŠČINA

Mesto je nastalo na temeljih rimske vojaške utrdbe, stisnjeno za zidovi antičnega obzidja. V starem mestnem jedru so zato mnoge ulice še vedno zelo ozke. Obnovljeni rimski stolpi in lepo ohranjena pročelja meščanskih stavb dajejo mestu poseben šarm.

Že od najstarejših časov ima Ajdovščina pomembno prometno vlogo. V času Rimljanov je od Aquileie (Oglej) proti Panoniji skozi Vipavsko dolino vodila državna cesta – rimska cesta, ki je bila najpomembnejša vez mediterana s celinskim svetom. Preden je bila zgrajena Castra, je ob njej stala cestna postaja FluvioFrigido.

Znamenitosti in aktivnosti:

Rimska utrdba Castra je od 3. stoletja dalje s svojim obzidjem in štirinajstimi stolpi varovala vzhodno mejo Rimskega imperija. Danes velja za eno izmed najbolje ohranjenih rimskih obzidij v Sloveniji.
V Muzeju Ajdovščina so na ogled arheološke najdbe iz rimskega obdobja in obsežna zbirka fosilov iz Ajdovščine in njene okolice.
Šturje so del Ajdovščine z značilno mediteransko arhitekturo. Jedro naselja je Cankarjev trg, do katerega vodijo značilne ozke ulice, t. i. gase.
Tu je bila po 2. svetovni vojni, 5. maja 1945, ustanovljena prva slovenska vlada. V preddverju Dvorane prve slovenske vlade se nahaja spominska plošča in fotografija predsednika Borisa Kidriča.
Nad mestom izvira reka Hubelj, ki je najbolj veličastna po obilnem deževju. Ob Hublju vodi krožna naravoslovna učna pot, kinas na 3 km dolgi poti popelje skozi skrivnosten svet narave v neposredni bližini mesta. Zanimivo je opazovati raznolikost življenja v nižinskem predelu ob Hublju ter više, na suhem kraškem travniku na Školju.
Ob reki Hubelj so že v 16. in 17. stoletju delovale fužine in kovačije, pa tudi papirnica, žage, mlini, elektrarne, pivovarna. Novejši razvoj pa je temeljil na predelovalni industriji.
V Pilonovi galeriji, poimenovani po slavnem domačem slikarju, grafiku in fotografu Venu Pilonu, so na ogled njegova dela in razstave gostujočih umetnikov. V isti ulici najdemo še Lokarjevo galerijo in galerijo Lična hiša.
Na tržnici v Ajdovščini se nahajajo manjše rimske terme, ki dokazujejo, kako velik pomen so Rimljani pripisovali kopališčem.
Pohod od športnega parka Pale, mimo kraškega izvira Hublja nad Ajdovščino, do naravne znamenitosti Otliškega okna ponuja izjemne razglede na Vipavsko dolino, Kras in Jadransko morje. Dobro označena pot, speljana po nezahtevnem terenu, je primerna tudi za družinski izlet.
Na hribu sredi Vipavske doline ponosno stoji staro, z obzidjem obdano naselje Vipavski Križ, ki je eden najlepših zgodovinskih kulturnih spomenikov v Sloveniji. Obiskovalce najbolj privlačijo ostanki srednjeveškega gradu, arhitektura naselja in delujoči kapucinski samostan z bogato knjižnico, kjer je živel sloviti pridigar Janez Svetokriški.
Kolesarjem je v dolini na voljo veliko manj zahtevnih poti. Ob rekah in ob vznožju Vipavskih gričev lahko tudi manj izkušeni in mlajši kolesarji najdejo prave poti za svoje kolesarske užitke. Speljane so tako, da so primerne tudi za družine z otroki.Tudi če iščete nove izzive, ste na pravi poti. V Vipavski dolini boste tudi na cestah in gorskih enoslednicah našli dovolj pravih strmin za resne preizkuse vzdržljivosti.
12. Na turistični kmetiji se nagradite s slastnim pršutom, domačimi siri in drugimi domačimi jedmi, kot so štrudelj, štruklji in jota. To je enolončnica iz kisle repe ali zelja, fižola in krompirja.

Nogovor župana

Dobrodošli v Ajdovščini!

Spoštovani udeleženci Svetovnega prvenstva belgijskih ovčarjev, dobrodošli v Ajdovščini, dobrodošli v Vipavski dolini!

Vesel sem, da je organizacija tako pomembnega tekmovanja zaupana našemu Športno kinološkemu društvu Ajdovščina, ki je to enkratno priložnost dobilo na podlagi dobrega dosedanjega dela. Društvo, ki je lani praznovalo 30. obletnico delovanja, je začetnik organiziranih tekmovanj na področju agilitya in frizbijaše v nekdanji Jugoslaviji. Ob raziskovanju in odkrivanju novega na področju kinologije pa društvo uči pravilen odnos med vodnikom in psom. Dobro delo se izkazuje tudi v odličnih rezultatih članov društva na tekmovanjih, zato sem prepričan, da bo Športno kinološko društvo Ajdovščina dober gostitelj svetovnega prvenstva.

Ajdovščina je gospodarsko in kulturno središče zgornje Vipavske doline na zahodu Slovenije. Pokrajina je razgibana, dolino obdaja hribovje na severu, gričevje na jugu, od zahoda pa k nam prihaja vonj po morju. Prav tako je razgibana preteklost te dežele, ki je od nekdaj privlačila ljudi, da so se tu naseljevali in pustili bogato dediščino. Živahno in razgibanopa je tudi sodobno življenje v občini, ki uspešno nadaljuje gospodarsko tradicijo ter hkrati spodbuja razvoj podeželja. Odlikujejo nas tudi napredni projekti pri delu z mladimi ter vključevanju občank in občanov k soodločanju o našem razvoju.

Ena od naših dobrih razvojnih priložnosti je turizem - imamo ugodno podnebje, čudovito naravo, bogato dediščino in prijazne ljudi. V času Svetovnega prvenstva belgijskih ovčarjev 2018 v Ajdovščini bo v Vipavski dolini pomlad na vrhuncu. Pričakale vas bodo cvetoče češnje, vonj spomladanskih travnikov in veliko sonca, morebiti doživite celo kakšen vetroven dan - znani smo tudi po burji, precej močnem vetru, ki pa ima tudi svoje dobre plati …

Vašim štirinožnim prijateljem bo zagotovo ugajala naša narava – Ajdovščina in njena okolica ponujata mnogo zanimivih potepanj – bolj aktivni se boste povzpeli na strma pobočja Trnovske planote, do Otliškega okna ali pa celo na Čaven, Golake … Privlačen je tudi ogled katere od romantičnih vasi vrh Vipavskih gričev na drugi strani doline. Lepa pa je seveda tudi dolina - vabim vas na ogled Vipavskega Križa, pred kratkim popolnoma obnovljene vasice tik ob mestu Ajdovščina. Tudi mesto samo, ki ima svoje temelje v rimski Kastri, ponuja veliko zanimivega – sprehod ob Hublju bo pravo doživetje naravne in tehnične dediščine. Ponuja pa se vam še vrsta drugih zanimivih doživetij.

Za prijetno dobrodošlico se bomo v Ajdovščini potrudili predvsem ljudje, ki tu živimo. Da se boste pri nas dobro počutili in da boste naše kraje okusili tako, da se tudi kasneje še kdaj srečamo.

Dobrodošli v Ajdovščini!
Tadej Beočanin
župan