Nagovor predsednika KZS

Spoštovani udeleženci 23. svetovnega prvenstva FMBB Ajdovščina 2018,
cenjeni gostje, dragi ljubitelji 
psov!

Naj vam v imenu Kinološke zveze Slovenije najprej zaželim dobrodošlico in prijetno počutje v Ajdovščini, mestu gostoljubnih ljudi.
Zelo smo veseli in v veliko čast nam je, da je bila našemu članu, Društvu belgijskih ovčarjev Slovenije, dodeljena tako pomembna kinološka prireditev. Prepričan sem, da bo prizadevnost, odgovornost in kinološka zagnanost članov delovne ekipe organizatorja prava garancija za uspešno izpeljano svetovno prvenstvo.
Doseženi rezultati dokazujejo, da je Slovenija na področju športne kinologije na pravi poti. Temelj tega je bogata in skoraj stoletna kinološka tradicija, v kateri smo se Slovenci dokazali kot dobri tekmovalci, inštruktorji, trenerji, markerji, kinološki sodniki, razstavljavci in organizatorji kinoloških prireditev.
V imenu Kinološke zveze Slovenije se zahvaljujem FMBB za zaupanje organizacije tega svetovnega prvenstva, Občini Ajdovščina in njenemu županu Tadeju Beočaninu za pomoč pri organizaciji, Društvu belgijskih ovčarjev Slovenije in Kinološkemu društvu Ajdovščina s celotno delovno ekipo za ves vloženi trud pri organizaciji tega pomembnega kinološkega dogodka.
Prepričan sem, da bo uspešna organizacija svetovnega prvenstva doprinesla k še boljši prepoznavnosti slovenske kinologije v svetu ter mesta Ajdovščina z okolico kot gostoljubne in prečudovite turistične regije. Kinološka zveza Slovenije tovrstne prireditve med drugim podpira tudi zaradi svojega prizadevanja za dvig kinološke kulture v družbenem okolju, vzreje zdravih čistopasemskih psov ter krepitve odnosa med človekom in psom s poudarkom na dobrobiti psa. Vsem tekmovalcem želim najboljše rezultate, obiskovalcem pa veliko užitkov ob spremljanju
tekmovanja, prijetno počutje in obilico zabave.

Egon Dolenc
Predsednik Kinološke zveze Slovenije

Športno kinološko društvo Ajdovščina

Športno kinološko društvo Ajdovščina je nastalo 2. februarja 1987 na pobudo ljubiteljev kinologije na območju Zgornje Vipavske doline. Leta 2012 smo praznovali 25 let uspešnega delovanja. Ta jubilej smo obeležili z razvitjem prapora društva in slovesno letno skupščino, pod naslovom »25 let kinologije v Wajdušni«. Prapor društva ŠKD Ajdovščina je unikatna umetnina, ki predstavlja vrednoti, kot sta čast in ponos. Je ogledalo društva in simbol, ki ga pooseblja. V letu 2017 je društvo praznovalo že svojo 30-obletnico delovanja, ki smo joprav tako slavnostno obeležili.

V društvuje že od samega začetka obstajala želja po nečem novem. ŠKD Ajdovščina je začetnik organiziranih tekmovanj na področju agilitya in frizbija. V zgodovini društva smo zelo ponosni na organizacijo prve neuradne agility tekme na območju nekdanje Jugoslavije. Klub je organiziral prvo razstavo CAC v samostojni Sloveniji ter prvo frizbi tekmo na ozemlju Slovenije. Pri nas je bila prvič izvedena agility tekma na dveh vzporednih parkurjih. Leta 2009 smo organizirali tudi CACIT tekmo šolanih psov.

Glavna dejavnost društva je izšolati vodnika, da se nauči vzpostaviti pravi odnos s svojim psom.V našem društvu nudimo različne tečaje, od male šole, osnovnih tečajev poslušnosti (A, B-BH), pa vse do višjih programov IPO (VO,  1, 2, 3) ter agility.

V našem društvu delamo z vsemi psi, ne glede na pasmo, pomembna je le volja in želja vodnika po delu s psom.

Vedno so bili pomemben člen društva tudi tekmovalci, ki predstavljajo društvo širši javnosti. Število le teh, se v zadnjih letih giblje okrog 25 tekmovalnih parov, ki naše društvo zastopa na državnem in mednarodnem nivoju. Naša ekipa je bila najštevilčnejša na vseh tekmovanjih šolanih psov na državni ravni, kar kaže da v klubu ne spimo, temveč pridno in trdo delamo.