4 pogoste težave stopal ob daljši hoji, za katere se priporoča medicinska pedikura

Zakaj me bolijo noge? Ali moram takoj na pedikuro?

Stopala so pomemben sestavni del našega telesa in v vsakdanjem življenju so dnevno obremenjena. Kot taka posledično doživljajo veliko obrabe. Dejansko se ocenjuje, da bomo do dopolnjenega 50. leta verjetno prehodili 75.000 kilometrov ali več. Tem težavam z obremenitvijo stopal so izpostavljeni tudi lastniki in sprehajalci psov, ki redno sprehajajo svoje kosmatince in se udeležujejo daljših pohodov. Zato je pomembno, da poskrbim za stoje noge in si redno privoščimo pedikuro.

Zaradi teh obremenitev obstaja velika verjetnost, da se nam bodo slej ko prej v življenju pojavile takšne ali drugačne težave s stopali.  Kako prepoznati in zdraviti pogoste težave s stopali? Pomembno je, da za svoja stopala dobro poskrbimo in jih negujemo. Svetuje se redno obiskovanje salona za pedikuro, v primeru resnejših težav pa občasne terapije kot je medicinska pedikura.

Prekomerna obremenjenost stopal lahko vodi v težave in zaplete

Pogoste težave s stopali

Atletsko stopalo
Značilni zanj so srbeči, zbadajoči in pekoči madeži, ki se pojavijo na stopalih in med prsti nog. To so lahko prvi znaki atletskega stopala. Gre za nalezljivo glivično stanje, ki se pojavi, ko vzpostavite stik z glivicami, običajno v vlažnih prostorih, kot so slačilnice, javni tuši in bazeni. Lahko se pojavijo tudi mehurji na nogah, drobljivi nohti, razpokana, suha in surova koža na nogah.

Glivice med prsti je težko zdraviti. Začnite z izdelkom brez recepta, če pa se infekcija nadaljuje, se oglasite pri svojem zdravniku ali pa se posvetujte z izvajalcem medicinske pedikure.

Žuljavost
Žulji so dvignjeni žepki tekočine, ki se pojavijo na stopalih kot posledica prekomerne hoje ali daljšega stanj, nošenja neprimernih čevljev ali znojnih nog. Za dodatno nego se priporoča obisk pedikure ali zdravnika. Preventivno pa vsakič, ko se odpravite na daljši pohod s svojim štirinožnim prijateljem poskrbite, da boste tudi vi obuti v ergonomska obuvala, dobre športne ali pohodniške čevlje, ki se vam udobno prilegajo in vas ne žulijo.

Kurje oko
Kurja očesa so zadebeljeni kolobarji odebeljene kože na nožnih prstih ali podplatu stopala. Lahko so boleči in neprijetni na otip. Vzrok za njihov nastanek so velikokrat nepravilno prilegajoči čevlji, ki na eni strani tiščijo. Kurje oko vam temeljito odstranijo v pedikerskem salonu sklopu storitve medicinska pedikura.

Vraščen noht na nogi
Nohti, ki rastejo v okoliško kožo, so znani kot vraščeni nohti. Do tega lahko pride, če se nohti ukrivijo in rastejo v meso, nastanejo lahko tudi kot posledica slabo obrezanih nohtov, torej nepravilnega striženja ter kot posledica poškodb, ali prekomerno stisnjenih prstov v neprimerni obutvi. Določeno vlogo ima lahko tudi genetika.

Blagi primeri vraščenih nohtov lahko povzročijo nelagodje in nežno ranijo kožo okoli nohta. Takšne primere zapletov lahko dokaj uspešno pozdravite tudi sami doma s toplimi obkladki, razkužilom in protibolečinskimi sredstvi in lokalnimi antibiotiki. Veliko lahko storimo tudi z rednim obiskom medicinske pedikure, ki se specializira za zdravljenje vraščenih nohtov z uporabo VHO ali 3TO sponk. V večini primerov je z medicinsko pedikuro mogoče preprečiti operacijo in odstranitev nohta, z redno terapijo pa se stanje lahko popolnoma izboljša.

Glivična okužba nohtov

Zadebelitve in proge, drobljenje, luskanje in rumena pika na nohtih so lahko znaki, da imate glivično okužbo. Glivice, ki vstopajo v nohte, se največkrat pojavijo kot posledica vlažnega okolja.

Simptomi se lahko razvijejo zelo počasi. Glivice se lahko pojavijo tudi zaradi zdravstvenega stanja, kot je sladkorna bolezen, izpostavljenost okuženim instrumentom za nohte, uporaba javno dostopnih površih, kot je bazen ali slačilnica, ali zaradi poškodbe kože v bližini nohta ali na nohtih.

Glivične okužbe nohtov so lahko zelo trdovratne in lahko zahtevajo protiglivično zdravilo, ki je na voljo le na recept. Obstaja tudi vrsta zdravil in mazil, uporabo katerih svetujejo pri izbranem izvajalcu medicinske pedikure.  Za ozdravitev je v večini primerov potrebno redno obiskovanti salon  medicinske pedikure in seveda hkrati doma večkrat dnevno mazanti izpostavljen noht z mazilom ali antimikotično tekočino. Do želenih rezultatov lahko pridemo šele po dolgem času, tudi več kot letu dni.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja